Ferie og rejser

H.C.Andersen skrev: at rejse er at leve. Om det er til nabobyer med en overnatning eller over landegrænser med længere ophold vil det i sagens natur give en HPN bruger nogle udfordringer med forberedelse. Men når det er sagt, så lad ikke dette stå i vejen for at opleve livet udenfor hverdagen.

Hjemmesygepleje i sommerhuset

Det er ofte muligt at få hjemmesygepleje til at hjælpe sig, når man f.eks. er i sommerhus. Kontakt selv hjemmesygeplejen i den pågældende kommune, hvor du skal på ferie.

Levering af varer i Danmark

Du kan sandsynligvis få bragt dine HPN-varer ud til eksempelvis sommerhus eller campingvogn. Kontakt dit leveringsfirma og hør om muligheden og hvad det evt. koster. 

Levering af varer udenlands

Nogle leveringsfirmaer tilbyder at sende dine varer til en adresse i udlandet mod betaling. Kontakt dit leveringsfirma og hør om mulighederne.

Flyrejse og forberedelse hertil

Skal du flyve med dine parenterale væsker, er det en god ide at kontakte det pågældende  flyselskab inden, så de er klar over at du medbringer særlig  medicinsk bagage og meget vægt. Du kan også anmode om handicaphjælp, således at du får en kørestolstransport i lufthavnen.  Det kan gøre det nemmere at komme igennem security.

De fleste væsker kan tåle at ligge i flyets lastrum. Du bør dog være opmærksom på, at de ikke må opbevares over 25 grader. I det tilfælde, kan du evt. lægge køleelementer ved væskerne. Du skal altid have lægebrev med når du skal flyve. Kontakt din HPN-ansvarlige mhp. dette.

Forsikring

En god rejseforsikring kan have stor betydning, hvis der sker noget utilsigtet, når du er i udlandet. Kontakt din forsikring i god tid inden afrejse.

Lægebrev

Skal du til udlandet, bør du have et lægebrev med på engelsk. Kontakt din HPN-ansvarlige læge.

HPN-ordbog

Den internationale paraplyorganisation for patientforeninger der varetager interesser for HPN-brugere PACIFHAN, har udviklet en online rejseordbog, der gør det muligt for dig at kommunikere om din parenterale ernæring på f.eks. polsk, engelsk og italiensk. Du finder ordbogen her: HPN-ordbog