Tilbage i starten af oktober, hvor det stadig var muligt samles flere mennesker og rejse rundt i Danmark uden for mange restriktioner, var flere medlemmer fra HPN-foreningen på en skøn mini get away til natursmukke Læsø. Arrangørerne af turen var vores bestyrelsesmedlem Henning og hans kone Anne-Grethe. De kender øen som deres egen bukselomme, og havde arrangeret et super program for dagene på øen.

Dag 1 startede med ankomst til Læsø, check-in på hotel Havnebakken. Da alle var kommet godt på plads på værelserne, gik vi samlet over til det lokale Bødehus hvor der var intro til turen, hinanden og Læsø. Der blev fortalt historier om Øen Læsø, alle fik introduceret sig for hinanden – selvom flere medlemmer allerede kender hinanden, var der nogle nye rejselystne med på turen. Det er altid dejligt med nye deltagere, for så kommer der nye HPN-historier og erfaringer på bordet i løbet af dagene. Derudover bliver netværket mellem medlemmerne yderligere styrket. Efter introen var der middag på hotellet, og derefter til køjs.

Dag 2 stod ”Saltens” tegn. Vi drog afsted i samlet flok ud på dagstur. Turen begyndte med en 2 timer lang og meget interessant guided tur på Rønnerne. Hvor guiden Thomas fortalte om Rønnernes betydning for Læsø’ salt industri ”Læsø Salt”, og hvordan vandet med det høje salt indhold bliver hentet ind til videre produktion. Derudover fortalte han om hvor specielt området er for dyre- og planteliv. Dertil var der friske smagsprøver på den levende Gul Engmyre – jep den der serveres på Noma! Efter turen på Rønnerne var der saltforedrag inde ved Læsø Saltsyderi, hvor Saltmesteren fortalte om produktionen af saltet. Derefter kunne der handles salt i Saltshoppen.

Dag 3 stod i ”Tangens” tegn. Vi drog afsted igen i samlet flok, men denne dag med bus og den lokale chauffør Pusser. Turen rundt på øen bød på foredrag i Tangbutikken, hvor ejeren fortalte om anvendelse af tang i fødevarer såsom Olier, Mel og Bjesk og hvilken effekt tang har på krop og sjæl. Derefter gik turen videre ud på Tangenruten for at se og høre omkring hvad Læsø måske er mest kendt for, nemlig Tanghuse. En ejer af et Tanghus gav en rundtur i deres hus, og fortalte om restaurering af huset og tangtaget. Derefter gik turen forbi den lokale tækker, der var i fuld sving med at restaurerer et Tanghus. Han fortalte om måden det foregik på, om materialet tang, holdbarhed og levetid. Det var utrolig interessant at høre om.

Dagen sluttede af med den store jomfruhummerkilde hos Henning og Anne-Grethe. Der blev snakket lystigt om dagens oplevelser og indtryk, alt imens der blev spist ikke mindre end 8 kg. jomfruhummer. Man kan rolig sige at ingen gik sultne i seng den aften.

Dag 4 stod i ”gå på opdagelses” tegn. Det betød alle der var med på turen havde mulighed for selv at tage på opdagelse rundt på øen. Nogle tog på vandretur på Bløden Hale, og blev rusket igennem af vinden. Andre tog et smut i Læsø Kur- og Helsebad, og nogle smuttede ud på den lokale golfbane for at vise sig som en anden Tiger Woods eller Dustin Johnson. Flere af deltagerne mødtes til eftermiddagssludder og øl på den lokale restaurant på Østerby Havn.

Aften bød på afslutningsmiddag, hvor der igen talt om turens oplevelser og indtryk. Alle var ret enige om at det bestemt ikke var sidste gang de havde lagt vejen forbi Læsø. Morgen efter blev der pakket sammen, og bilerne trillede ned til færgen og hjemover til Jylland, Fyn og Sjælland.

Kathrine Andersen
10.12.2020