Årets første HPN patientaften blev afholdt sidste torsdag d. 21 april og det var en kæmpe succes. For første gang afprøvede vi en hybridløsning, hvor vi både havde inviteret vores medlemmer til at deltage via videolink eller fysisk fremmøde. Dette betød, at vi kunne have vores medlemmer fra alle landsdele med uden at de skulle køre til København. Der var et stort fysisk fremmøde, men der var ligeså stort fremmøde via videolink. Udover at være hybrid, var det også første gang vi var ude af “huset” og ikke på Rigshospitalet. Dette var bestemt også en fornyelse som gav andledning til gode snakke mellem vores medlemmer.

Bestyrelsen havde arbejdet på et solid og spændende program til at skyde året i gang med, ved at have inviteret fysioterapeut og forsker Morten Quist og leder af Enhed for Klinisk Ernæring ved Køge Universitetshospital til at tale for vores medlemmer denne aften.

Fysisk aktivitet og HPN

Første gæstetaler var Morten Quist, fysioterapeut og forsker indenfor træning ved kroniske syge og kræft.

Morten fortalte energisk vores medlemmer om, at selvom man er kronisk syg eller har anden alvorlig sygdom, så bør fysisk aktivitet være en del af ens liv. Fordi at være fysisk aktivit er det som øger menneskets energiomsætning, hvilket betyder at ved at være fysisk aktiv også udløser andre gode stoffer i kroppen der gør f.eks. at man er glad og har overskud.
Derudover er vigtigheden af fysisk aktivitet, også at man bevarer sin kondition og sin styrke, og derved er med at opretholde sin funktion i kroppen, til f.eks. at tage strømper på og lave dagligdagsting jo ældre man bliver. Han spurgte vores medlemmer, hvad deres største bekymringer var ved at være kronisk syg. De fleste svarede nervøs for livskvaliteten falder, og at blive meget afhængig af hjælp. Disse svar er for Morten spot on på, hvorfor man skal holde sig fysisk aktiv, fordi aktiviteten som sagt hjælper til at have en krop og et sind der er mobilt og selvhjulpen.

Morten indrømmede, at han ikke kendte så meget til det at have korttarmssyndrom, og vores medlemmer måtte også drille ham lidt da han viste styrkeøvelser der kræver man ligger på maven på gulvet, da det giver en person med stomi lidt udfordringer. Men, det tog ikke pusten fra Morten, da han hurtigt fortalte hvordan øvelserne så kunne udføres. Vi tror på i Bestyrelsen, at det har givet Morten blod på tanden for at starte forskning op indenfor vores område.

Mortens take home message til vores medlemmer var “at lidt træning altid er bedre end ingenting”, og derved er opfordringen givet videre til vores medlemmer om at være aktiv et par gange om ugen.

Rejs med HPN

Vores næste taler var ingen ringere end Bestyrelsens- og HPNs rejsearrangør – Henning. Han fortalte om den forestående rejse til Malaga i efteråret. Der er allerede 16 deltagere, men der er selvføleglig stadig plads til flere. At rejse med HPN-foreningen er en god måde at få skab netværk til andre i foreningen, men også en god måde at prøve at rejse udenlandsk på. Vi i Bestyrelsen hører tit om medlemmer der har svært ved at gribe det an og at komme ud i verden. Vi må blot opfordre alle vores medlemmer til at tage med Henning og HPN-foreningen på rejse, for der bliver taget hånd om alle og oplevelser for livet er sikret.

Ernæring og livskvalitet

Den næste gæstetaler var Malene Lyngesen, leder af Enhed for Klinisk Ernæring ved Køge Universitetshospital. Hun fortalte vores medlemmer om de generelle fødevare- og væskeanbefalinger de giver til deres patienter såsom at spise salt og fedt, og at man helst skal “passe på” med sukkeret. Men det var også vigtigt for hende at fortælle at hver enkel patient har sine egne behov. Alle deres patienter er forskellige, så derfor vejleder de deres patienter ud fra den faglige viden de har, men i sammenspil med hvordan deres patienters liv er. Dette betyder, at hvis de har en patient som nyder et koldt glas cola – jamen så nyd colaen sammen med noget salt som kan være chips for at holde ro på tarmen og output.
Malene forklarede hvordan sammenspillet mellem den faglige viden og patient er, ved f.eks. anbefale forskellig kost afhængig af patients tarm anatomi f.eks. mere fiberigkost ved bevaret tyktarm.
For Malene og hendes team var deres målsætning overordnet at sikre livskvalitet for deres patienter, og derudover var der alle de individuelle målsætninger der arbejdes på sammen med deres patienter, såsom undgå vægttab og mindske output i stomi.

Malenes oplæg gav anledning til god debat mellem vores medlemmer og ønsker om, at få større inddragelse af diætister og ernæringsfaglige på de enkle centre i landet.
Vi i Bestyrelsen er glade for at de oplæg vi præsenterer for jer, giver anledning til god debat og ønsker I kan tage med tilbage til jeres afdelinger, og vil vi støtte jer hvis nødvendigt.

Årets første patientsaften må siges, at have været en kæmpe succes med op til 31 medlemmer lyttende via videolink, og ligeså ved fysisk fremmøde hvor der blev nydt både sandwich, sodavand, kaffe og kage. Alt dette var sponseret af Micrel, hvilket vi i Bestyrelsen sender en stor tak til.

Visits: 1